Odla mera!

I Sverige odlas det mycket, speciellt i södra delen av landet där vädret är lite mildare och det finns mer åkermark. Vi odlar mest potatis, sockerärtor, vete, råg, korn, raps och grönfoderväxter. Och för miljön är det bra att vi odlar inhemskt så vi slipper transportkostnaderna och belastningen på andra länders marker. Men vi kan odla mer, vi kan nämligen odla hemma!Vi köper mycket ekologiska produkter i Sverige, Ecoliving och andra onlinebutiker garanterar att alla deras produkter är ekologiska och du kan hitta allt från tandborstar till livsmedel i miljövänligare variant. När du väl handlar är det alltid bättre för de som framställt produkten och miljön om du väljer en Fair Trade, Eco eller Svanenmärkt produkt. När det fattas alternativ eller om du vill ta mer ansvar för miljön är en egen odling perfekt!

Potatis

Ett bra startskott för nybörjare. Potatis är lätt att odla, det är svårt att göra fel. Den trivs i de flesta jordar, går att odla i omgångar för att få potatis vid midsommar och sent in på hösten. Kräver lite skötsel och går utmärkt att lagra över vintern i svala utrymmen. Köp sättpotatis för att vara säker på att potatisen inte bär några sjukdomar. Låt den ligga svalt och ljust i några veckor tills den fått groddar innan du sätter den i jorden. Det krävs 3 liter för varje sättpotatis och från den får du runt ett dussin tillbaka.

Squash

Den här plantan får du hålla koll på, när fröet väl har slagit rot växer den snabbt och vill få ny kruka några gånger innan det är dags för utplantering. Den klarar inte av frost eller alltför kall jord. Plantorna ska gärna vänjas vid utetemperaturen och solen, låt dem stå ute några timmar i skuggan och ta in dem igen. Varje dag kan de få stå lite mer soligt. Efter en vecka kan du plantera ut dem och hålla jorden fuktig och gödslad. Squash en också en växt som ger skörd från tidig sommar till hösten. Du kan frysa in den, göra goda röror eller äta den rå. Perfekt för att fylla ut en sallad eller enklare maträtt. Till och med god att riva och blanda i pannkakssmeten!