Bättre miljö och hälsa i ditt hus

Våra hus är egentligen riktiga klimatbovar. Det är här vi gör majoriteten av våra sysslor och vårt levnadssätt i hemmen kan vara skadligt för miljön. På samma sätt kan själva huset vara en hälsofara för dig och miljön. Nedan presenterar vi några alternativt för ett hälsosammare och miljövänligare boende.

Elavtalet

Undersök ditt elavtal och se var din el kommer ifrån. Idag kan du välja att få bara grön el levererad från vind- eller vattenkraft. Se också över elförbrukningen. Du kommer att må bättre när elräkningen är lite lägre.

Uppvärmningen

Här kan du spara slantar och vara snällare mot miljön. Ett tätare hus läker mindre värme, kostar mindre att värma upp och du behöver inte köpa el som du tekniskt sett inte förbrukar. Om du kan isolera vinden, täta runt dörrar och fönster kan du tjäna mellan några hundra till några tusen om året. Skaffa ett uppvärmningssystem som inte drar lika mycket kraft, berg-, jord- och vattenvärme är de bästa alternativen,

Ledningar och stammar

Se över dina el- och vattenledningar samt avloppet. Dessa stammar kan vara i dåligt skick, rent av farliga. Det finns firmor som filmar avloppet och kan berätta vilket skick det är i. Om avloppet spricker under huset eller i marken kommer du inte att märka något förrän stora mängder urin och fekalier runnit ut.Dålig el gamla vattenledningar kan leda till stora skador på huset, i värsta fall kan dålig el leda till bränder. Idag rekommenderar de flesta rörmokare att ledningar dras utanpåliggande och inte dolda i väggen. Vattenskador är nämligen så vanliga och det är svårt att upptäcka tidigt när de rören ligger i väggarna.

Annat man kan göra

Andra saker som kan förbättra för miljön är att inte spola vatten i onödan men också att kanske installera modernare toaletter som är mer snålspolande. Vi har ett fantastiskt vatten i vårt avlånga land och vi ska inte ta det för en självklarhet. Du kan med fördel fylla upp en tillbringare med vatten och ställa i kylskåpet. Då har du isande gott vatten och du behöver inte spola för att få det kallt.