Miljövänliga material i huset

Vi är miljömedvetna i Sverige men kan samtidigt lockas av de billiga priserna i butikerna. Dessa priser kan dock dölja något som inte gynnar miljön eller som är rent ut sagt farligt. Du behöver inte bekosta en förmögenhet för att använda miljövänligare material.

Klinker

Klinker är en slags naturprodukt och mer miljövänligt än klickgolv och plastmattor. En del plattor från utlandet kan innehålla bly och produceras i lågavlönade länder. Satsa på plattor som kommer från Europa för att vara säker på att du får miljövänlig produkt. Det är energikrävande att skapa men otroligt hållbart och de som lägger snygga klinkers gör det oftast bara en gång. Du byter inte ut klinkerplattor på samma sätt som du målar trägolv eller byter ut klickgolvet när det är helt utslitet efter tjugo år. Klinkers kan ha en livslängd på hundra år.

Lera

Det kanske för tankarna till stenåldern men lera är ett utmärkt material att arbete med. Det är som tegel fast i lös form, du får vänta på att leran bränner sig själv istället. Lerklining är en gammal metod för att skapa ett slätt ytskikt för väggar. Metoden ska undvikas under sommaren, den höga temperaturen kan få leran att torka för snabbt vilket leder till sprickor i ytskiktet. Du kan sätta upp ett hönsnät på väggen med märlor och lerklina över nätet. Det krävs teknik för att få snyggt resultat och du gör det i flera lager så stressa inte igenom momenten. Med fördel kan du prata med en vanlig murare, de kan ge tips på hus du putsar en större yta.