Hur du väljer rätt säng

Sängen är en möbel som alltid borde prioriteras. Ta inte första bästa och välj inte en modell bara för att den är billig. En dålig säng som inte passar dig och din sovstil kan leda till värk och dålig sömn.

Olika madrasser

Om du delar sängen med en partner kan ni ha olika behov på madrasserna. En del behöver en fast madrass medan andra sover bättre på mjukare modeller. Det positiva är att du kan köpa olika madrasser till samma säng. Kontinentalsängar består av flera lager, du kan alltså dela upp den dubbla madrassen i 2 kassetter med olika fastheter så ni båda får det ni behöver. Om du är osäker på vilken typ av madrass du behöver ska du prata med personalen i en sängbutik. En tumregel är att ju mer du väger, desto fastare madrass behöver kroppen.

Din sovställning

Hur du sover avgöra också fasthet och zonindelning. Det bästa är att sova på ryggen med avlastningszoner i svanken. Gillar du att sova på sidan behöver madrassen vara mjukare kring axlar och höfter så att ryggraden förblir rak. Man rekommenderar inte att sova på magen eftersom kroppen har svårt att slappna av helt.

Fukt

Om natten svettas vi olika mycket. Du kanske inte känner det själv och sover rätt igenom det. Andra vaknar med fuktiga lakan och lite frusna. Madrassen och sängkläderna absorberar fukten och blir med tiden ganska äckliga. Införskaffa en tunnare madrass som ligger överst, direkt under lakanet, som är tvättbar. Beroende på hur mycket du svettas borde du tvätta madrassen mellan 1-4 gånger i månaden. Tänk också på att tvätta täcken och kuddar med jämna mellanrum.