by
on
under ,
Permalink

Ta mer ansvar i bostadsrättsföreningen

Du som äger en bostad är automatism med i bostadsrättsföreningen och har kraften att driva igenom förändringar och förbättringar. Det är mer av ett kollektivt boende än många tror och du som vill bo bra och i fin miljö behöver ta med ansvar.

Ordförande

En ordförande i en bostadsrättsförening blir framröstad av alla medlemmar men du kan rekommendera dig själv till posten. I motsats till vad många tror, är en ordförande ingen absolut auktoritet eller någon som har fulla ansvaret för hela föreningen. Men som ordförande tar du en aktiv roll i föreningen och kan påverka mer samt få tid att diskutera möjligheter och eventuella brister med styrelsen.Alternativt är att du håller koll på styrelsen och ordföranden, anser du att de inte gör sitt jobb behöver du meddela detta till med. I en ny föreningen är det lätt att missa vissa ansvarspunkter och i föreningar som har en gammal styrelse kan det växa fram en lathet. Som medlem är det alltså viktigt att gå på stämmor och möten som föreningen ordnar.

Förslag

Har du kommit på en idé som skulle göra omgivningen trevligare? Vet du ett sätt att skapa mer gemenskap med de andra boende? Har du upptäckt brister och vet hur man åtgärdar dem som bäst? Lämna in ett förslag till en styrelsemedlem. Du kan ställa in din mejl så du blir meddelad när mottagaren har öppnat mejlet, alltså vet du att det har blivit läst. Var inte rädd att bli lite påstridig om de dröjer med svar.En förening är inte ett heltidsjobb, de har många andra uppgifter så det är lätt för en styrelsemedlem att glömma ett mejl som de snabbläste på lunchrasten. Om de inte hör av sig inom en vecka, skriv och påmind dem och be att få ett svar. Genom att lämna förslag kan du skapa gemensamma ytor i trädgården, starta en mindre kolonilott, driva genom renoveringar och så vidare.